Underbara New York!

image53

(Bild: Sambon)

I love New York!

Mandag morgon nu. En ganska frisk och kylig hostdag i New York - harligt! Har kommer lite info om vad vi gjort de senaste dagarna.

I forrgar var alltsa lordag och vi tog en laaang sovmorgon. Darefter akte vi till ett bagelstalle och hamtade hem frukost: bagels av olika slag, cream cheese, agg, bacon och kaffe. Precis som det ska vara en lordagsmorgon i New York, antar jag! Darefter akte vi runt lite i Queens (tur for oss att sambons kusin ar limodriver och skjutsar runt oss vart vi vill - ja inte i en riktig limo som vi svenskar menar, utan en lite storre bil for foretagskunder) och jag hittade ett spa dar de salde Dermalogicas produkter MYCKET billigare an hemma, sa dar bunkrade jag upp for flera manader framover.

Sedan in till Manhattan! Harligt att ha en egen driver som tar en precis vart man vill. Det blev forstas en trip nedfor 5th Avenue, sedan runt pa alla gator runtomkring. Helt ogonbedovande (finns det ett ord som heter sa!?) att se alla dessa manniskor, alla dessa neonskyltar fladdra forbi. Vi parkerade och promenerade ner till 42nd Street dar vi kopte biobiljetter till den sena visningen av Michael Clayton - den nya filmen med George Clooney - sedan gick vi vidare till Times Square och drack margaritas och at seafood dinner pa Olive Garden. Vidare till Chevy's for mer margaritas, sedan bio. Filmen var OK, men lite langsam tyckte jag. De andra gillade den, sa jag antar att den ar sevard. Jag hade dock hellre velat se The Bee Movie med Jerry Seinfeld eller American Gangster med Denzel Washington och Russell Crowe, men de har inte premiar forran vi har lamnat NYC. Synd!

Efter bion var vi ganska trotta, sa vi akte hem och drack lite vin och kollade pa TV. Sen sangen - skont!

Sondag, laang sovmorgon igen, men den har gangen blev det en lite lattare frukost hemma. Toast och kaffe. Tittade lange pa TV, medan vara vardar var ute och handlade mat till kvallens middag. Sen tog vi en tur till det lokala shoppingcentrat (dom ar farliga!) och strosade runt och tittade i alla affarer. Hittade tva jattefina skarp i lila och klarrott som dessutom var pa rea, sa jag var ju helt enkelt tvungen att ha dem. Snack pa en tysk bar med korv och ol och sjalvklart french fries och lokringar. Gott, men farligt.

Hem igen, mer drinkar och snacks sedan en chilensk middag med lamm och ris - supergott! Vi blir saaa bortskamda....

Nu ar det mandag och vi ska ge oss av in till Manhattan alldeles snart. Vet inte riktigt vad vi ska hitta pa men det blir nog inget problem att aktivera sig nar vi val ar dar. Tankte eventuellt ta en hop on-hop off-tur for att fa en lite battre overblick over Manhattan. Vi far se. Lite senare i eftermiddag ska vi till Long Island och traffa sambons kusinbarn - det ska bli kul. Kvallen blir nog lugn med middag och vin hemma.

Stora kramar till er alla!

Now in The Big Apple!

God morgon allihopa! Har vaknat upp i ett regnigt NYC, riktigt ruggigt hostvader. Ganska svalt och skont, tycker jag. Varmen i Kalifornien var underbar sa klart, men nu kanns det inte alls fel med lite regn.

Ja, lite uppdatering fran shoppingen kanske? Haha, jag tror jag brande 1000 dollar pa det lokala shoppingcentrat sa nu blir det ingen mer shopping for mig! Min kompis drog med mig in pa Gap och sen var det kort. Jag hade en manlig (fast inte sa manlig anda om ni forstar hur jag menar) butiksforsaljare som hjalpte mig med allt och lite till. Han var sa upphetsad over att jag var ute pa en sadan shoppingspree och tyckte att det var sa roligt att jag hittade sa mycket som jag gillade. Ja, sa det blev ett par jeans, tre par byxor, en BH, massor med trojor och blusar och en vaska. Gap ar min nya favvoaffar!

Sen gick vi vidare till en skoaffar dar det blev ett par roda skor och en rod vaska till - jattefint! Smycken pa Guess och lite festklader pa en rolig affar som hette Express. Sen tog pengarna slut - haha! Sambon, som inte var med pa shoppingrundan och som dessutom hade uppmuntrat min kompis att verklugen se till att jag skulle handla, holl pa att ramla av stolen nar jag kom hem med alla kassar, men nar han fick se min lilla mannekanguppvisning var han sa nojd. Och jag med! Men shopping i New York ar numera struket fran listan... i alla fall an sa lange.

Uppdatering fran skolan jag besokte kommer ocksa, men da behover jag lite mer tid och lugn och ro, och just nu skriver jag mina blogginlagg i farten mellan alla aktiviteter, sa som sagt, det kommer lite senare.

Nu ar vi alltsa i New York City och ska ut med sambons kusin och flickvan for att kolla in staden. Det ar min forsta gang har i NYC sa det ska bli sa spannande! Igar blev vi bjudna pa argentisk restaurang i Jackson Heights och det var en fantastisk upplevelse! Massor med sangria, grillat kott och sallad - supergott! Sen drinkar och massor med prat om allt och ingenting anda in pa smatimmarna. Jsut nu sitter jag framfor kusinens dator (som inte har ett svenskt tangentbord som ni kanske har markt) och skriver lite innan det ar dags for frukost och en lang dag pa stan.

Vill avsluta med att saga grattis till alla som har hostlov nu - njut och vila allt vad ni kan!

Kramar fran oss!

San Francisco update

Åh, San Francisco är fantastiskt! Vilken fin stad! I två dagar har vi vandrat runt och utforskat staden. Igår var det shopping, och sambon handlade en hel del och Cissi handlade... INGENTING! Jag var sååå besviken. Här är det 25 grader varmt och strålande sol och jag hade helt enkelt ingen lust att prova kläder och man vill verkligen inte handla varma höst-vinterkläder. Dessvärre har jag förstått att det är lika varmt i NYC dit vi ska på fredag, men det vore katastrof att komma hem till Sverige utan att ha handlar några kläder alls. Vi får se hur det blir i morgon när min kompis ska visa mig en lokal shopping-mall, då kanske jag måste anstränga mig och prova lite i alla fall.

Idag var vi på Alcatraz som var en rysare. Det var riktigt otäckt att vandra runt i cellerna och lyssna på berättelserna om fångarna som fanns där, hur de levde, alla rymningsförsök, alla upplopp, alla män som dog där. Vi gick dessutom en liten extra guidad tur som handlade om filmerna som har gjorts på och om Alcatraz, t.ex. Flykten från Alcatraz och The Rock. Det var kul att höra om vad som filmades på plats och vad som är fullkomligt påhittat - vilket det mesta faktiskt är!

Själva ön var vacker att vandra runt på och den ligger ruskigt nära fastlandet men de starka strömmarna utanför gjorde det omöjligt för rymlingarna att överleva. Att det dessutom finns vithajar i vattnet runt SF gör ju inte saken bättre!

Efter turen till Alcatraz åkte vi till Pir 39 och vandrade runt i Fishermans Wharf. Åt seafood-lunch, sundae, kaffe och tittade en stund på sjölejonen som ligger på bryggorna och vilar och solar sig. Mysigt!

Nu är man ganska mör och därför passar det bra med ett dopp i utomhuspoolen och grillning ikväll. Imorgon ska jag upp tidigt för att åka till Sandpiper School och hälsa på där - har ett möte med rektorn mellan 8 och 9.30. Ska bli intressant men jag känner att jag måste förbereda mig lite med frågor om sånt som jag vill veta om skolan och hur skolsystemet funkar i USA numera.

Återkommer med mer info då!

Soliga hälsningar till er alla från California!


First USA update!

Så där, äntligen har jag fått tag på en dator och kan skriva lite till er därhemma! Vi har ju snart varit här en vecka och det har ju hänt en hel del, men jag ska försöka berätta så mycket jag kan utan att bli alltför långrandig.

Resan över gick bra, även om det var en pärs att resa i nästan ett dygn innan vi var framme på hotellet i Santa Monica.  Det var riktigt skönt att krypa ner i sängen då, men bara några timmar senare var vi uppe och sugna på att utforska LA!

Vi gled fram på gatorna i vår röda snygga Pontiac och hade siktet inställt på en riktig amerikansk frukost med pancakes, maple syrup och svagt kaffe. Och det fick vi! På The Old Pantry, som är en riktig klassiker vad gäller frukost, fick vi verkligen hela kitet. Där satt vi bland construction workers och affärsfolk och åt våra scrambled eggs och knaperstekt bacon, härligt! Tyvärr kan man ju inte leva på en sådan frukost varenda dag, men det är ju bara en sån sak man måste göra.

Vi besökte Universal Studios som var en höjdare! Där träffade vi Shrek och Fiona, Spiderman och Captain America, vi åkte massor med roliga åkattraktioner och tittade på Universals inspelningsområde, där man faktiskt höll på att spela in ett avsnitt av Desperate housewives, så vi fick tysta glida lite snabbt förbi. Kul tidsfördriv, men efter att ha gått runt en hel dag var man rätt mör. Det var bara att åka hem och sova...

Vi hann också med att besöka Venice Beach och Long Beach och självklart Santa Monica beach med den traditionella piren. Det var på Santa Monica Beach som Baywatch spelades in, vilket var lite kul att se i verkligheten.  Santa Monica hade dessutom en alldeles underbar stadskärna med bra shopping. Venice Beach var supervackert, medan Long Beach kändes lite obehagligt. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det var, men det kändes inte helt OK att gå runt där, så det blev en ganska snabb visit.

Hollywood Boulevard och Sunset Boulevard var självklart fantastiskt att ströva runt på, även om det kanske inte riktigt var så flashigt och glamoröst  som jag trodde. Hela Hollywoodområdet var ganska slitet och nedgånget, men som sagt, det är rätt coolt att gå omkring på Walk of Fame och titta på alla tokiga människor som finns där runtomkring.

Mulholland drive var en otroligt vacker upplevelse. Att få åka denna slingriga väg uppför bergen och se utsikten över hela LA och Hollywoodskylten gav mig gåshud. Rekommenderas!

När resan mot San Francisco skulle påbörjas möttes vi av nyheter om en stor skogsbrand som härjade i Malibu och spred sig snabbt till områdena omkring. Därför kunde vi inte åka Highway 1 uppför kusten som vi planerat utan vi fick istället åka en större freeway mot Sacramento. På vägen upp fick vi se lite av branden ändå, då hade den alltså spridit sig så långt in i landet och det kändes lite otäckt att åka med ett stort rökmoln vid sidan om sig. Men allt gick bra och vi kom fram safe and sound.

Just nu sitter jag i min barndomsväns Annas lilla radhus i San Francisco och skriver, men ska snart gå och lägga mig. Imorgon ska det göras some serious shopping, så vi måste vila oss ordentligt så att vi kan traska runt hela dagen.

Skriver mer imorgon och berättar mer om resan, just nu ville jag bara få ner några rader så att ni därhemma vet att vi har det toppen och njuter varende sekund!

Stora kramar till er alla!

image45

Piren i Santa Monica

image46

Sambon framför vår snygga röda Pontiac!

image47

Vi träffade Shrek och Fiona!

image48

Och varje dag handlade vi på Kwik E Mart... näh, bara skojade!

image50

Branden som följde oss en bra bit på resan upp mot San Francisco. Otäckt!

image52

Sambons fotspår i sanden på en liten strand vid Stilla havet...

Imorgon smäller det!

Jag har verkligen varit världens sämsta bloggare den senaste tiden. Men jag har faktiskt haft andra (roligare) saker att tänka på än att sitta framför datorn - för imorgon åker jag och sambon till USA!

Det ska bli så underbart, fantastiskt roligt! Och så ofattbart att imorgon vid den här tiden (lokal tid, men typ mitt i natten i Sverige) kommer jag vara i soliga Los Angeles!

Bloggen kommer därför under de närmsta veckorna att inte vara så mycket lärarblogg utan en hel del reseblogg istället. Hoppas ändå att ni tittar in och skickar en hälsning lite då och då!

Ha det så skönt nu i höstrusket! Själv ska jag packa ner bikinin och mina sommarklänningar...

Kulturdag

Idag hade vi kulturdag på skolan och det var riktigt lyckat! Vi hade siktat in oss på Waldemarsudde och utställningen I love pop art som var en höjdare.

På förmiddagen förberedde vi oss inför utställningen genom att prata om strömningarna i världen under 50- och 60-talen. Hur såg det ut i Europa och USA efter andra världskriget? Varför uppkom popkulturen? Vad var den en reaktion emot? Vilka var konstnärerna? Hur såg konsten ut?

Vi lärde oss om popkulturen, popkonsten och om konstnärerna som finns representerade på utställningen: Jim Dine, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, Frank Stella och James Rosenquist. Vi tittade på några av deras verk och vad som var deras kännetecken. Jag letade fram två gamla planscher med Andy Warhol-citat som vi tittade på och självklart var vi bara tvungna att prata om Warhol - trots att han inte var representerad på utställningen, så går det ju inte prata om popkonsten utan att nämna honom.

Vi lyssnade på musik som kännetecknade den här tidsperioden också, så det blev The Beatles, The Rolling Stones, Jimi Hendrix och The Velvet Underground för fulla muggar. Det som är roligt är att de flesta elever har hört de här banden och sett den här sortens konst - i alla fall Warhols Campbell-konserver och Lichtensteins serieinspirerade tavlor - men inte reflekterat över ursprung eller vad de betytt för kulturen vi har idag.

Att komma ut till Waldemarsudde och få se konsten "live" var fantastiskt. Många elever var inspirerade och gillade tavlorna, men många reagerade en del på Frank Stellas lite flummiga konst med motiv som ingen kunde tyda. Tur att vi hade med oss en konstpedagog som kunde berätta!

Nu ska vi fortsätta arbetet med att skapa egen pop art! Vi ska göra färgglada kändisporträtt och seriekonst som vi ska sätta upp i skolan.

Kanske blir det vernissage med cider och tilltugg?


Mätt på ord

Ibland kommer jag in i perioder då jag blir mätt på ord och just nu är jag inne i en sådan period.

Detta beror nästan uteslutande på att jag under de senaste två veckorna haft alla utvecklingssamtal, rättat 40 engelskuppsatser om Forrest Gump och nu påbörjat rättningen av nästa hög med noveller, artiklar och personbeskrivningar.

När jag blir mätt på ord är det nästan omöjligt för mig att producera några ord själv. Det enda jag klarar av är att ta in från andra. Jag klarar alltså att rätta (i måttliga ransoner varje dag), jag orkar att läsa lite "lättare" skönlitteratur för min egen skull och jag kan hänga med i lättsamma filmer och tv-program.

Men det blir svårt att ringa vänner, det blir svårt att hålla lektioner, det blir svårt att kommunicera med kollegor och det blir svårt att blogga.

Jag hoppas att ni alla därute som hälsar på mig på bloggen står ut med att mina inlägg just nu är väldigt sparsamma och inte så djupa.

Tack och lov för att det fortfarande är söndag och jag kan ladda en liten stund till inför veckan som kommer. Ikväll blir det USA-planer med sambon och senare på TV blir det "Ensam mamma söker" som innehåller precis så mycket information som jag orkar ta in.

Ordens magi

Idag var jag på en konferens som hette Ordens magi, En konferens om språk och identitet. Riktigt, riktigt bra. Här kommer en kort sammanfattning av hela dagens intryck:

Dagen inleddes med Pia Johansson som tog fasta på hur viktigt det är att få höra ord som "jag älskar dig" och att ge och få beröm. Många härliga skratt bjöds det på och det är ett fantastiskt sätt att få börja dagen.

Därefter talade Göran Hägg om hur man identifierar sig med sitt språk. Han citerade Wittgenstein som menade att mitt språks gränser är min världs gränser, något som dröjde kvar i mig. För det är ju faktiskt så som Hägg därefter sa, att det man inte kan uttrycka  eller säga med sitt språk kan man heller inte se eller förstå.

Sedan var det Charlotte Hagströms tur och hon berättade om namn och identitet. Som lärare kan man hjälpa till att stärka elevers självkänsla genom att säga: "Vilken bra text du har skrivit, Lisa!" eller "Vilket fint uttal du har, Samir!" - alltså genom att använda eleverns namn också. Det tog jag fasta på.

Gruppspråk var nästa samtalspunkt på programmet och det var riktigt lärorikt och underhållande att lyssna på Bildoktorn, Bengt Niska (kommunalråd från Pajala som har meänkieli som modersmål), Harriet Olsson (läkare) och Carlos Rojas (grundare av Gringo). Bildoktorn menade att det viktigaste att tänka på när olika grupper ska kommunicera är att vara så tydlig som möjligt. Detta kan man träna genom att beskriva vägen hem till sig för någon annan så tydlig så möjligt och inte ta någonting för givet. Inte säga: "kör över bron" för då kan den som ska hitta hamna vid ölandsbron, eller "ta gamla E6:an" för det är nästan ingen som vet var den går. Tja, lite förenklat kanske, men det tror jag många känner igen sig i. Man förutsätter att alla har samma referensram som en själv och så blir det missförstånd, istället för att vara tydlig i kommunikationen.

Marika Tandefelt som är professor i svenska på Svenska Handelshögskolan i Helsingfors talade om hur man kan använda språket som verktyg och symbol.

Därefter fick vi en upplevelse som var utöver det vanliga. Victoria Harnesk, samisk artist, jojkade så man fick tårar i ögonen. Så vackert att min svenska själ svämmade över av känslor för denna vår urkultur. Härligt!

Amelie von Zweigbergk, stabschef på Utbildningsdepartementet, talade om skolan och dess betydelse för språk- och kunskapsutveckling. Lite stressad blir man när man får se förslaget på det nya betygssystemet med fem steg och att det ska komma nya kursplaner för grundskolan. Vi får väl se hur det blir till slut.

Ett nytt, givande samtal hölls sedan mellan Marie Carlsson (utvecklingschef på Liber), Nima Daryamadj (krönikör på Aftonbladet), Charlotte Haglund (fil dr i tvåspråkighetsforskning vid SU) och Magnus Ljung (professor eremitus och svordomsexpert) om föraktat språk. Där diskuterades också bloggspråket och bloggandet, vilket var intressant för mig att ta del av. Man diskuterade bland annat om bloggspråket är ett fattigt och dåligt språk, men kom fram till att det beror mer på bloggaren än själva fenomenet. Problemet med bloggandet, sas det, var att man kan publicera det man skrivit så snabbt och att det inte krävs någon eftertanke eller kvalitetskontroll. Marie Carlsson sa bland annat att om det gick lika fort att trycka böcker som det gör att publicera inlägg på bloggar skulle det finnas en hel del tryckt skit också. Håller med henne faktiskt, även om jag tycker att de bloggar jag läser är kvalitativa och lärorika!

Ola Wikande höll en mycket underhållande föreläsning om utdöda språk och jag som gammal latinstuderande njöt i fulla drag!

Till sist ett samtal om enfald och mångfald där Thomas Fürth (framtidsforskare), Patrik Hadenius (chefredaktör för Språktidningen), Maria Hamrefors (vd Norsteds), Olle Josephson (chef för Språkrådet) och
Anne-Marie Körling (lärare, läromedelsförfattare och bloggare!) deltog. Det blev en intressant diskussion kring engelskans influenser på svenskan, svenskans utarmning eller berikande av utländska ord, universitetsvärldens fokusering på engelskan som kommunikationsmedel och elevers språktillägnande.

Till sist fick Carl-Jan Granqvist (krögare) avsluta med att berätta om hur han använder språket i matsammanhang och hur han får sina kockelever att uttrycka sig i de mest poetiska former när de ska beskriva smaker, färger och konsistenser på mat. Bara motivationen finns, så har alla ett språk att använda sig av!

Tack alla ni som bidrog till en härlig dag om Ordens magi!