Kulturdag

Idag hade vi kulturdag på skolan och det var riktigt lyckat! Vi hade siktat in oss på Waldemarsudde och utställningen I love pop art som var en höjdare.

På förmiddagen förberedde vi oss inför utställningen genom att prata om strömningarna i världen under 50- och 60-talen. Hur såg det ut i Europa och USA efter andra världskriget? Varför uppkom popkulturen? Vad var den en reaktion emot? Vilka var konstnärerna? Hur såg konsten ut?

Vi lärde oss om popkulturen, popkonsten och om konstnärerna som finns representerade på utställningen: Jim Dine, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, Frank Stella och James Rosenquist. Vi tittade på några av deras verk och vad som var deras kännetecken. Jag letade fram två gamla planscher med Andy Warhol-citat som vi tittade på och självklart var vi bara tvungna att prata om Warhol - trots att han inte var representerad på utställningen, så går det ju inte prata om popkonsten utan att nämna honom.

Vi lyssnade på musik som kännetecknade den här tidsperioden också, så det blev The Beatles, The Rolling Stones, Jimi Hendrix och The Velvet Underground för fulla muggar. Det som är roligt är att de flesta elever har hört de här banden och sett den här sortens konst - i alla fall Warhols Campbell-konserver och Lichtensteins serieinspirerade tavlor - men inte reflekterat över ursprung eller vad de betytt för kulturen vi har idag.

Att komma ut till Waldemarsudde och få se konsten "live" var fantastiskt. Många elever var inspirerade och gillade tavlorna, men många reagerade en del på Frank Stellas lite flummiga konst med motiv som ingen kunde tyda. Tur att vi hade med oss en konstpedagog som kunde berätta!

Nu ska vi fortsätta arbetet med att skapa egen pop art! Vi ska göra färgglada kändisporträtt och seriekonst som vi ska sätta upp i skolan.

Kanske blir det vernissage med cider och tilltugg?


Kommentarer
Postat av: Jenny

Hej! Vad roligt att vakna på morgonen och läsa något som gör en sådär härligt inspirerad. Låter som en fantastisk dag med mycket inspiration kring en del av kulturen som ofta glöms bort. Hoppas ni får en rolig uppföljning till ert studiebesök också...

2007-10-10 @ 09:35:32
Postat av: Lekne

Ditt sätt att skriva är så inspirerade!
Jag tycker inte det känns som att du är "mätt på ord".
Hoppas helgen blir fin!

Postat av: Anonym

Läst och tänkt. Tänker på Dig... allt gott. Anne-Marie

2007-10-14 @ 21:02:46
URL: http://www.annemariekorling.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback