Kanske lite tragiskt...

Under marknadsföringen av mitt och Heléne Nordbergs läromedel "Så klart!" har vi möjlighet att träffa och prata med lärare från hela Sverige och det är alltid lika roligt. Men man upptäcker också att upplevelsen av vår yrkessituation och de förhållanden vi arbetar under inte har med geografiska lägen att göra - de är lika över hela landet! Alla har vi tidsbrist, vi hinner inte med att planera och utvärdera våra lektioner, vi hinner inte samtala med varandra, vi bråkar med chefen om att få tid att rätta nationella prov, vi har inte råd att köpa läromedel som skulle förbättra vår situation, många av oss blir inte ens bjudna på kaffet på skolan, får vi en bulle under en studiedag eller en pocketbok vid julavslutningen är vi MYCKET tacksamma, vi har sällan tid för återhämtning, vi anstränger oss till det yttersta för att hjälpa och stötta våra elever och deras föräldrar, men mycket sällan upplever vi att vi får uppskattning för vårt arbete. OK, det ingår i våra arbetsuppgifter, men att slita som vi gör och för det mesta inte få någon positiv feedback alls eller till och med skäll för det man gjort, det tär på oss.

När vi under middagen efter läromedelspresentationerna har ett litet boklotteri blir det så tydligt att vi lärare är så tacksamma för allt vi får. Bonnier Utbildning lottar alltså ut två klassuppsättningar av Linas kvällsbok 1 och 2 plus lite romaner och deckare till lärarna. När vår marknadsförare talar om det här för församlingen stiger det ett jubel i salen, folk applåderar och skrattar. Jag förvånades i början men nu förstår jag. Vi FÅR aldrig någonting. V blir aldrig bjudna på någonting. Vi är så tacksamma så fort någon vill ge oss någonting - helt gratis! Och när det väl händer så är det första vi tänker på hur det ska komma eleverna till användning. Så osjälviska är vi.

Ett vackert och beundransvärt drag hos lärarkåren, men kanske också lite tragiskt...

Kommentarer
Postat av: Stina

Inför lärarassistenter!

Jag tror att dels för att göra läraryrket til ett statusyrke, och för att minska stress o.s.v. bör man införe så kallade "lärarassistenter". Dessa lärarassistenter är nyutbildade lärarstudenter. Genom att jobba som assistent får man en bra inblick i hur det är att vara lärare. Praktik räcker inte.

Inom många jobb kan man klättra sig uppåt. Tillexempel chefsjobb eller fotojobb. Man börjar som assistent och sen är man fotograf. Varför är det int desamma inom läraryrket? Varför uppskattas inte lärarnas jobb?

2007-03-11 @ 17:58:33
Postat av: Nina

Herrejisses vad jag nickar igenkännande när jag läser ovanstående... Samtidigt så tycker jag att jag har världens bästa jobb, iaf ett som passar mig.

Vad spännande att ha skrivit ett eget läromedel, är det i svenska? Lite dålig koll, har inte hunnit att läsa igenom alla dina poster. Än.

Postat av: Nina

Hej, det är bara jag, igen :)
Hittade ditt läromedel och känner igen det. Vi har fått cirkex och beundrat och trånat, men som du skrivit så är det den ekonomiska biten som det faller på. För tillfället iaf...

2007-03-11 @ 20:26:20
URL: http://ninateacher.blogspot.com
Postat av: Lärarstudent

Ett tips: Hörde Birgitta Kimber på UR. Verkligen bra!! Gå in och lyssna allesammans: www.ur.se/samtalmed

2007-03-11 @ 22:15:43
Postat av: Cecilia

Nina: Tack för komplimangen! Ja, det är trist att det ser ut som det gör ekonomiskt i skolan idag, men vi har ändå hört många som har satsat pengar på att köpa in läromedlet och det har tagit bort en hel del ångest och klipp-och-klistra från dessa lektioner. Gå in till rektorn och kräv! :)

2007-03-11 @ 22:39:04
URL: http://latsta.blogg.se
Postat av: Cecilia

Lärarstudent: Har varit inne och lyssnat - tänkvärt och intressant! Tack för tipset!

2007-03-11 @ 22:40:09
URL: http://latsta.blogg.se
Postat av: IT-mamman

Det där med att bli bjuden på nåt känner jag igen. Minns första läromedelsutställningn. Man fick kaffe OCH baguette! Wow! Det kändes lyxigt. Samtidigt skämdes man lite att man tyckte så - inom andra yrken blir man ju bjudna på allt möjligt.

2007-03-15 @ 19:16:38
URL: http://itmamman.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback