Roald Dahl-frossa

Jag har under våren köpt en hel del Roald Dahl-böcker och äntligen fick jag tid att njuta av dem! Jag har tidigare läst Matilda och Charlie and the Chocolate Factory, som jag använt i min undervsining. Nu var det dags för att fördjupa mig ännu mer i Dahls knäppa, men helt underbara sagovärld.

Jag började med
The BFG (på svenska SVJ), The Big Friendly Giant. Det handlar om Sophie, en föräldralös flicka, som en sömnlös natt råkar se en jätte gå omkring på gatorna med en väska och en stor trumpetliknande sak i händerna. Eftersom jätten är rädd för att bli sedd kidnappar han Sophie och tar med henne hem till sin grotta. Sophie är förstås livrädd till en början, men inser snart att jätten är den snällaste som finns och vill inget hellre än att få en vän. Han har aldrig gått i skolan, så därför pratar han lite konstigt och roligt, och det hela är upplagt för en massa missförstånd. Sophie är dock en smart flicka så hon förstår snabbt jättens sätt att prata. Snart får Sophie veta att det finns en hel del otäcka jättar också, som går runt i världen och äter upp en massa barn. Sophie och BFG bestämmer sig för att stoppa de elaka jättarna och med hjälp av Englands drottning går det som smort.

Som vanligt när det gäller Roald Dahl, så skrattade jag rakt ut flera gånger när jag läste The BFG. Jätten är verkligen hur rolig som helst med sitt konstiga sätt att prata och lite korkade personlighet. Lilla Sophie är den smarta av de båda men de kompletterar varandra bra och blir ett perfekt team i kampen mot de elaka jättarna. De andra jättarna har namn som the Bloodbottler, the Fleshlumpeater och the Bonecruncher är riktiga bullies  som dessutom äter små barn. Ganska hemskt faktiskt, men i Dahls skruvade berättelser kan man alltid se fram emot ett lyckligt slut, där de onda får sitt straff, och så även här.

Jag kan verkligen rekommendera The BFG till både barn, ungdomar och vuxna och ett tips - läs den på engelska!


image22


Sedan var det dags för The Twits. En tunn, men helt tokig bok med Mr och Mrs Twit i huvudrollerna. The Twits är riktigt fula människor både inuti och utanpå. Det enda de lever för är att plåga varandra med otäcka practical jokes, som till exempel att bjuda på spaghetti som egentligen är maskar och lägga emaljögon i varandras dricksglas. Äckligt, men ack så roligt. En gång i veckan äter de fågelpaj som de gör av de fåglar som Mr Twit har skjuter ner från det döda trädet i trädgården. De har också en bur med apor, The Muggle-Wumps, i trädgården som de tvingar att stå uppochner i flera timmar i streck. 

Men aporna som har sett The Twits bråka med varandra i flera år börjar bli trötta på dem. De vill inte längre bli plågade av paret och snart har herr Muggle-Wump tänkt ut den hämnd som de så länge har längtat efter.

Jag köpte också The Twits: A Set of Plays, en bok med sju korta pjäser som passar ypperligt att använda i engelskundervisningen. Tror att det kan bli riktigt kul och ser fram emot att testa i höst! Det finns en liknande bok till The BFG också.

image23                  image24

Om ni som jag är Dahl-älskare så måste ni bara gå in på hans hemsida som är en guldgruva! Här finns information om alla hans böcker och det bästa - massor av tips på hur man kan jobba med hans böcker i undervisningen. Man kan också ta en titt på den webbsida som hans fans har snickrat ihop, där det finns information, spel, lektionstips och downloads av alla de slag.

Där kommer i alla fall jag klicka runt om det blir fler regniga dagar...

Kommentarer
Postat av: Linda

Tack för inspirationen. Jag var ett stort fan av Roald Dahl när jag var liten och har tänkt läsa något av honom nu igen- fast då på engelska. "Häxorna" är ju bara för underbar. The BFG blir nog den första. En kollega gav den en massa lovord i våras och använde den i sin undervisning med åttorna. Nä, nu ska jag sluta tänka på skolan så här tidigt ;)Det ser lovande ut för ännu en solig dag här

Postat av: Anonym

Du borde skriva en recension utav kalle och choklad fabriken, som Roald Dahl gjort ;)

2008-01-24 @ 16:50:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback