Boktips för sexan

112352-14

Ibland kan det vara svårt att hitta bra böcker till de yngre tonåren, tycker jag. Sexan-sjuan är en ganska klurig ålder där böckerna varken får vara för barnsliga eller för svåra. Nu har jag dock hittat en perfekt bok för sexan och kanske sjuan. Den heter
Du har ingenting sett och är skriven av Maja Hjertzell.

Den handlar om Tomas, 12 år, som är ganska ensam. Han har inga direkta vänner och för att fördriva sin tid läser han Sherlock Holmes och hämtar inspiration från böckerna att själv försöka lösa brott. I skolan blir han trakasserad av två klasskamrater som mobbar honom både fysiskt och psykiskt för att han leker detektiv. Han försöker undvika killarna så mycket det går, men det verkar aldrig ta slut.

En dag får han dock ett spännande uppdrag av en pojke han aldrig sett förut. Han ska spionera på en man som säga vara elak mot familjens katt. Tomas inleder sitt detektivarbete, men märker inget konstigt med mannen. Han är nästan på väg att ge upp när något väldigt otäckt händer och han ställs inför ett svårt val. Hur mycket ska man lägga sig i andras liv? När är det dags att säga ifrån?

Jag gillade den här boken mycket. För det första för att den var spännande, men också för att den tar upp väldigt angelägna saker för den här åldersgruppen. Här finns det massor att samtala om! Mobbningen gestaltas obehagligt sakligt i boken och vi får följa Tomas tankar kring sina plågoandar. Han resonerar som så många andra barn, att det går nog snart över, men när det bara fortsätter och fortsätter och ingen vuxen verkar fatta - vad gör man då? Likaså är brottet som mannen utför i boken intressant att diskutera - vågar inte avslöja för mycket här - men många barn ser nog detta i hemmet och blir lämnade ensamma med sina känslor. Därför passar den här boken så himla bra som utgångspunkt för samtal! Dessutom är boken välskriven med ett ganska fylligt språk - inte alls toftigt som det annars kan vara för den här åldern.

Så om ni ska ha sexor i svenska till hösten, så rekommenderar jag den här boken starkt!

Kommentarer
Postat av: Anne-Marie Körling

Hej Cecilia,
Jag har massor av tips för sexor - bland annat HABIB som är en älskad högläsningsbok. Ska gå igenom min lista över högläsningsböcker och återkomma. Njut nu av din ledighet och din resa.
Anne-Marie


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback