Reklampelare för P1, månne??
"Efter att ha fått dottern Annie med grav damp startade hon 2001 organisationen Mindroom med målsättningen att skapa insikt om och förståelse för personer med inlärningssvårigheter. Sophies och Annies livsöden är förebild i manuset för Hollywoodfilmen Breaking and Entering.
-I mitt program skall jag tala om hjärnan, dolda talanger, modersinstinkt och Hollywood."
Verkligen något för oss lärare!
Läs också den här artikeln om Sophie.
(Bild och citat: http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/)
Lyssna på Ingmar Bergmans sommarprat från 2004 - idag på P1!
KENT
Onsdag kl 09.00 framför datorn...
Kents extrakonserter
Jag vill gå!!!
Känner mig snäll, väldigt snäll...
Och jag känner mig som världens bästa flickvän.
Susanne Bier x 2
Efter bröllopet handlar om Jacob (Mads Mikkelsen) som har vigt sitt liv åt att driva ett barnhem för gatubarn i Indien. Tyvärr är barnhemmet nedläggninghotat och det behövs pengar - snabbt. Jacob blir mycket motvilligt tvungen att flyga till Danmark för att träffa företagsledaren och miljardären Jörgen (Rolf Lassgård) som erbjuder honom en stor summa pengar till hans projekt.
Men det finns hållhakar. Trots att alla papper är så gott som klara insisterar Jörgen på att Jacob måste komma till Jörgens dotters bröllop. Jacob är i desperat behov av pengar så han blir tvungen att gå med på Jörgens krav. Men det innebär också att han måste stanna kvar i Danmark lite längre än planerat, något som han verkar starkt obekväm med.
Väl på bröllopet får Jacob en överraskning som förändrar hans liv radikalt. Han ställs öga mot öga med sitt förflutna och blir indragen i en familjekonflikt som kantas av hemligheter, dolda sanningar och livskriser.
Som sagt, filmen är ett tungt familje- och relationsdrama och man måste vara i rätt sinnesstämning för att uppskatta den. Den är mörk, sorglig och gripande, men som kontrast är skådespeleriet lysande. Samspelet karaktärerna emellan är ärligt och rakt och spetsas av en trovärdig och vass dialog. Jag gillade miljöerna och hur kameran används för att förstärka ord, känslor och stämningar. Kommer ni ihåg Festen från 1998? Efter bröllopet påminner om den, men här är familjehemligheterna kanske inte lika mörka. Jag undrar hela tiden: varför vill Jörgen så desperat hålla kvar Jacob i Danmark? Jacob har till en början ingen aning om vem Jörgen är, men kan det vara så att Jörgen har handplockat Jacob? Vet han något som inte vi vet? Svaren nystas sakta med säkert upp under filmens gång och håller mig fängslad till tusen.
Jag tycker att man ska se Efter bröllopet, men var beredd med näsduken!
Såg att SVT2 visar Biers film Älskar dig för evigt ikväll klockan 21.15. Vet dock inte om det kanske blir för mycket relationsdrama på en dag, så jag får se om humöret återigen infinner sig.
(Bild: www.moviezine.se)
Intressant sommarprat om barns läsning idag - lördag!
Idag sommarpratar Lundberg om...
"[...] människoblivandets vidunderliga och vanskliga väg, om talandets och läsandets mystik och magi, om stämningar och konst."
Jag ska lyssna!
(Citat och bild: www.sr.se)
Citat
det är antagligen därför så få sysslar med det."
Jag sliter mitt hår när jag försöker få ihop något bra kring litteraturcirklar i undervisningen...
Ny musikfavorit
För några månader sen "hittade" jag Salem al Fakir. Han är en riktigt duktig musiker, sjunger bra, gör härligt svängig musik och skriver bra texter. Jag missade honom när han spelade på Berns i våras, men jag såg konserten på TV lite senare. Han bara utstrålar glädje och entusiasm! Det är härligt att se hos en musiker, tycker jag. Nu gör han ju folkparksturné med Säkert! och Moneybrother, så eventuellt tar jag mig till Skansen den 8 augusti.
Idag sommarpratade Salem på P1 och det var riktigt kul att lyssna på honom. Vilken talang! Och ett original!
Om ni inte har köpt (eller laddat ner) Salems album This is who I am ännu så tycker jag att ni ska göra det - direkt!
Bokilur
Vill bara rekommendera Bokilur där man kan ladda ner ljudböcker och annat kul till mobiltelefonen. Just nu har de ett erbjudande som innebär att man kan ladda ner böcker gratis i en vecka om man är Telenor, Tele2, Tre, Telia eller Halebop-kund. Därefter kostar ljudböckerna mellan 89 och 169 kr/månad.
Jag har varken någon mp3-spelare med 20 gigsminne eller portabel cd-spelare, så det här var ett perfekt erbjudande för mig.
I tisdags blev jag lite inspirerad av Camilla Läckbergs sommarprat och laddade därför ner hennes Isprinsessan som Katarina Ewerlöf har läst in. Det var riktigt skönt att ta en lång promenad med en bra deckare i öronen.
Rekommenderar er att kolla in sidan!
Läckberg sommarpratar
"I mitt program tänkte jag tala om skrivande, hur man gör, varför och vad i det personliga som triggar mig i skrivandet." säger Camilla på SR:s hemsida.
(Bild: www.sr.se)
Välkomstbrev
I alla fall, programmet såg mycket lovande ut. Det börjar med middag och glasblåsning i Gustavsberg. Sedan ska vi delta i en kurs som heter Skapa och Lära som är ett samarbete med Kungliga Musikskolan. Det är en dansare/skådespelare som är ledare och det ser jag verkligen fram emot. Vi ska också ha workshop som heter "Problemlösning med hjälp av origami" - hmm, kan bli intressant med tanke på att jag är den minst pyssliga i hela världen - nästan... Vi ska också ha föreläsning om Howard Gardners teori om de multipla intelligenserna och hur man kan arbeta utifrån den på skolan.
Vi får dessutom massor av tid att planera upp läsåret med kollegorna - något som jag tidigare upplevt att man alltid får för lite av.
Ja, det är nästan, nästan så att jag längtar lite...
(Fråga mig i augusti igen, så får vi se...)
Mysig hemmakväll - fortsättning...
Problem med bloggen
Mysig hemmakväll
Så, vad gör man?
De senaste timmarna har jag suttit framför TV:n och tittat på Pantertanter och The Cosby Show - mina favvoprogram på TV4 Komedi. En härlig nostalgitripp!
(Bild: imbd)
I stereon sitter Amy Winehouse CD Back in black och bredvid ligger The Ark Prayer for the weekend, Joss Stone Introducing Joss Stone och Salem al Fakir This is who I am - alla så bra att man vill spela dem samtidigt!
På soffbordet ligger Harry Potter and the Order of the Phoenix och Anna Gavaldas Tillsammans är man mindre ensam - ja, jag kunde inte välja, så nu läser jag dem båda samtidigt.
Bredvid DVD:n ligger Underbara älskade som jag lånat av en vän och på datorn finns en massa bra filmer som jag vill se, speciellt Happy Feet som Teachgirl har rekommenderat på sin blogg.
Dessutom har det börjat en Beck-film på fyran med Micke Persbrandt.
Voj, voj - vad ska man välja???
eller - det är frågan...
(Bild: imbd) (Bild:00tal)
Kärlekshistoria från början till slut
Boken är upplagd i små korta prosaavsnitt, där egentligen varje litet avsnitt står för sig själv. Bokens tre delar hänger dock samman. Det handlar om Morris och Betty som genomgår vad många unga kärlekspar måste genomgå: den passionerade förälskelsen, tiden när förhållandet och vardagen bara rullar och till sist, slutet. Och när vet man egentligen att det är slut? är frågan som huvudpersonerna ställer sig. "Kanske när man känner sig mer kär i sina minnen än i den man har framför sig." blir svaret.
Jag tyckte mycket om boken. Ardelius sätt att skriva påminde mig lite om Per Nilsson och boken överhuvudtaget tycker jag har klara kopplingar till Nilssons Hjärtans fröjd. Språket är vackert men ibland tyckte jag att dialogen var lite väl poetisk. Men jag gillade upplägget med de korta avsnitten och fick flera idéer på hur man skulle kunna jobba med boken i till exempel en nia, både med läsning och skrivande. Ardelius är ju ganska ung och jag upplever att många elever gillar att läsa böcker av författare som inte är alltför långt ifrån dem i ålder. "Dom har den där känslan kvar av hur det verkligen känns", som en elev sa till mig. Inte många författare klarar av att skildra tonårskärlek på ett realistiskt sätt (Per Nilsson är bäst i det sammanhanget, tycker jag!), men Ardelius klarar det ganska bra, även om det ibland blir lite för luddigt och abstrakt för att man ska hänga med.
Ardelius gav ut sin andra bok När du blundar tittar jag i våras, som ska påminna lite om debutboken. Ska definitivt försöka få tag på den.
Många bra böcker som blir film
Dessutom läste jag på Aftonbladets hemsida att Stieg Larssons Millennium-triologi ska bli film med eventuellt Mikael Persbrandt som Mikael Blomkvist. Mums, säger jag bara - bara det en anledning att se filmen!
Avslutade för övrigt den första boken i serien i natt, alltså Män som hatar kvinnor. Helt OK, tyckte jag, men faktiskt inte bland det bästa jag läst i deckarväg. Ska i alla fall läsa de resterande två delarna, eftersom alla pratar så mycket om dem.
Så nu är jag inne i ett stort dilemma - vad läsa nu??? Ska jag ta Harry Potter and the Order of the Phoenix eller Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda?
Vill ha!
Det kanske blir en tur ut till Vällingby imorgon i alla fall...
Roald Dahl-frossa
Jag började med The BFG (på svenska SVJ), The Big Friendly Giant. Det handlar om Sophie, en föräldralös flicka, som en sömnlös natt råkar se en jätte gå omkring på gatorna med en väska och en stor trumpetliknande sak i händerna. Eftersom jätten är rädd för att bli sedd kidnappar han Sophie och tar med henne hem till sin grotta. Sophie är förstås livrädd till en början, men inser snart att jätten är den snällaste som finns och vill inget hellre än att få en vän. Han har aldrig gått i skolan, så därför pratar han lite konstigt och roligt, och det hela är upplagt för en massa missförstånd. Sophie är dock en smart flicka så hon förstår snabbt jättens sätt att prata. Snart får Sophie veta att det finns en hel del otäcka jättar också, som går runt i världen och äter upp en massa barn. Sophie och BFG bestämmer sig för att stoppa de elaka jättarna och med hjälp av Englands drottning går det som smort.
Som vanligt när det gäller Roald Dahl, så skrattade jag rakt ut flera gånger när jag läste The BFG. Jätten är verkligen hur rolig som helst med sitt konstiga sätt att prata och lite korkade personlighet. Lilla Sophie är den smarta av de båda men de kompletterar varandra bra och blir ett perfekt team i kampen mot de elaka jättarna. De andra jättarna har namn som the Bloodbottler, the Fleshlumpeater och the Bonecruncher är riktiga bullies som dessutom äter små barn. Ganska hemskt faktiskt, men i Dahls skruvade berättelser kan man alltid se fram emot ett lyckligt slut, där de onda får sitt straff, och så även här.
Jag kan verkligen rekommendera The BFG till både barn, ungdomar och vuxna och ett tips - läs den på engelska!
Sedan var det dags för The Twits. En tunn, men helt tokig bok med Mr och Mrs Twit i huvudrollerna. The Twits är riktigt fula människor både inuti och utanpå. Det enda de lever för är att plåga varandra med otäcka practical jokes, som till exempel att bjuda på spaghetti som egentligen är maskar och lägga emaljögon i varandras dricksglas. Äckligt, men ack så roligt. En gång i veckan äter de fågelpaj som de gör av de fåglar som Mr Twit har skjuter ner från det döda trädet i trädgården. De har också en bur med apor, The Muggle-Wumps, i trädgården som de tvingar att stå uppochner i flera timmar i streck.
Men aporna som har sett The Twits bråka med varandra i flera år börjar bli trötta på dem. De vill inte längre bli plågade av paret och snart har herr Muggle-Wump tänkt ut den hämnd som de så länge har längtat efter.
Jag köpte också The Twits: A Set of Plays, en bok med sju korta pjäser som passar ypperligt att använda i engelskundervisningen. Tror att det kan bli riktigt kul och ser fram emot att testa i höst! Det finns en liknande bok till The BFG också.
Om ni som jag är Dahl-älskare så måste ni bara gå in på hans hemsida som är en guldgruva! Här finns information om alla hans böcker och det bästa - massor av tips på hur man kan jobba med hans böcker i undervisningen. Man kan också ta en titt på den webbsida som hans fans har snickrat ihop, där det finns information, spel, lektionstips och downloads av alla de slag.
Där kommer i alla fall jag klicka runt om det blir fler regniga dagar...
Kreta vs Mallis
Sen var det dags för en lite mer privat semesterresa med sambon. Jag har länge velat åka till Grekland, mest för matens skull (ja, det brukar vara så - jag åker mest till olika ställen i världen för matens skull...), men självklart också för att få njuta av sol och bad. Vi hittade en resa till Kreta och vid bokningen fick jag uppfattningen att orten vi skulle bo i var en lite mindre ort, lite off från den värsta turismen. Men ack så fel jag hade. Vi hamnade i värsta turistfällan. Och jag blev så besviken. Servitörerna pratade svenska, de hade menyer på svenska, maten var alltid övergrillad eller överkokt, havet var skitigt med plastpåsar och annat skräp som guppade runt på vågorna, priserna var sjukt höga. Okej, hade vi velat undvika turismen helt och hållet så kanske vi inte borde ha åkt till Kreta - det är jag medveten om. Men jag visste faktiskt inte att Kreta var så exploaterat och förstört av turismen. För det skulle jag vilja kalla det.
Jag har semestrat i Spanien och Italien förut - två grannländer som har ungefär samma förutsättningar som Grekland. Jag upplever dock att standarden är högre i både Spanien och Italien och att dessa länder är bättre på att hantera turismen. Jag menar, Mallis har ju varit ett turistmål i tiotals år och ändå håller det en fantastiskt hög standard. När vi åkte hem i fredags sa vi "Aldrig mera Grekland." vilket är lite synd. Finns det någon som har bättre upplevelser än vi från Grekland? Vart ska man åka om man vill ha rent badvatten och god grekisk mat serverad av servitörer som inte talar svenska?
I alla fall - så här glad kan man se ut när man får en riktigt god grekisk sallad. : )
Boktips
Nu på semestern fick jag två böcker av en kollega på förlaget och som jag faktiskt tog med mig till stranden. Jag var ganska trött på tung litteratur och ungdomslitteratur och tänkte att det skulle passa bra med något lättsammare. Och jag fick en riktig smäll i skallen - i alla fall av den boken jag valde att läsa först.
Jag går bara ut en stund av Isobel Hadley-Kamptz är en otroligt gripande och sorglig bok om hur barnlöshet och kampen för att bli gravid kan förstöra och rasera relationen med den du lever närmast, hur man tappar all form av moral och glider mer och mer mot avgrunden. Isobel förlorar sin ofödda dotter och kämpar därefter för att leva ett så normalt liv som möjligt med sin make, Erik, som hon älskar över allt annat. Men Isobel klarar inte att se Eriks förstående ögon, känna hans händer på sin kropp eller höra honom säga att det kommer att ordna sig. Istället dövar hon sin smärta med alkohol och andra män.
Boken är så rak och naken, jag tyckte att Isobel talade direkt till mig. Hon utelämnar inget, låter en få ta del av hennes innersta tankar och känslor - hur hemska och "omoraliska" de än må vara. Hon berättar bara som det är - take it or leave it. Jag grät vid flertalet tillfällen och fick ibland lägga ifrån mig boken för att hämta mig och tänka efter i några minuter. Jag funderade många gånger på att kvinnor i 25-årsåldern och uppåt tar så för givet att alla kan få barn, vi frågar våra väninnor om det inte är dags snart och vi talar vitt och brett om när det kan passa att "skaffa" barn. Jag gör det också. Men jag fick mig en tankeställare. Vi tänker inte alltid på att bland oss sitter många kvinnor som kämpar och kämpar för att bli gravida, som fått missfall, som fött döda barn, som gjort abort. Isobel berättar i boken om hur det känns när alla nyfiket frågar vid familjeträffarna "Har det blivit något än?" och hur hon mår illa av att hon vet att ständigt måste svara nej på den frågan.
Jag rekommenderar verkligen den här boken, till både män och kvinnor. En man kommer kanske tycka att Isobels beteende är oförsvarbart och inte förstå varför hon gör som hon gör, men samtidigt tror jag att han kommer att få en hint om hur barnlöshet faktiskt påverkar en kvinna och hennes relation till sin partner. För mig som kvinna var den här boken omskakande och jag tycker att alla kvinnor i fertil ålder borde läsa den. Jag fattade nog inte hur fruktansvärt det kan vara att räkna dagar till ägglossning och mens, ha sex på "rätt" datum och tid, hoppas och varenda gång bli besviken. När känslorna försvinner och allt går på rutin och det enda man kan göra för att känna att man lever är att supa sig full och ragga upp någon på krogen. Jag tror inte att Isobels berättelse är ovanlig i sitt slag och tack vare henne har jag tagit ett beslut - jag kommer inte längre ställa frågan om barn till mina väninnor. Nu har "den verkliga" Isobel nyligen fått barn (läs mer på hennes blogg som jag länkade till ovan!), men hennes ord och känslor kommer att leva i mig i en lång tid framöver.
Ett litet tillägg bara: trots att huvudpersonen heter Isobel och boken är skriven i jag-form, så säger Isobel att det inte nödvändigtvis handlar om henne själv. Bara så att ni vet.
Hemma igen!
Håll ut!